Marmara üniversitesi
Universitemiz Fen-Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumu ve Ortadogu Arastirmalari Enstitusu Ogretim Uyelerinden Doc.Dr. Cengiz Tomar’in, Medeniyet Universitesi’nden Yrd.Doc.Dr. Adnan Eskikurt’la birlikte yayima hazirladigi Dogu Hilafetinin Memleketleri isimli kitabi cikti.
Doc.Dr. Cengiz Tomar ile Medeniyet Universitesi’nden Yrd.Doc.Dr. Adnan Eskikurt’un birlikte yayima hazirladigi Dogu Hilafetinin Memleketleri (Mezopotamya, Iran ve Orta Asya) Islam Fetihlerinden Timur Zamanina Kadar (The Lands of the Eastern Caliphate: Mesopotamia, Persia And Central Asia From The Moslem Conquest To The Time of Timur, 1905) isimli kitap cikti.
Guy Le Strange’in telif edilmesinin uzerinden bir asirdan fazla gecmis olmasina ragmen; Turkce’ye tercume edilmemis olan bu onemli eserde Ortadogu’nun tarihi cografyasi yerlesim birimlerinin topografyasi, tarim ve mahsuller, ticaret ve emtia, yapilar ve yerlesim birimleri arasindaki mesafeler ele alinmaktadir. Turkce’ye Arapca ve Farsca Islam kaynaklariyla karsilastirilarak tercume edilen eser; Ibn Havkal, Ibn Hurdazbih, Ibn Ruste, Istahri, Mukaddesi (Makdisi), Idrisi ve Kazvini gibi Ortacag cografyacilarinin yanisira Hafiz-i Ebru, Yezdi ve Ebu’l-Fida gibi tarihciler ile Ibn Cubeyr ve Ibn Battuta gibi seyyahlarin eserlerinden yararlanilarak, ilk Islam fetihlerinden XV. yuzyila kadar Islam dunyasinin tarihi cografyasini ortaya koymaktadir.
Kaynak:Marmara üniversitesi
Kaynak siteye buradan giriş yapabilirsiniz.
5 Ekim 2015 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder