Santranç nedir Nasıl oynanır ?
Satranc iki kisi ile oynan bir tur zeka oyunudur ve insan oglunun buldugu en karmasIk oyun oldugu kabul edilir. Satrancta olasi bir hamlenin ve oyunun devaminda olacaklarin kombinasyonu evrendeki yildizlardan fazla oldugu tahmin edilir. Oyun 8x8’lik toplamda 64 kucuk karelerden olusan bir tahta uzerinde oynanir. Uzerinde bulunan bu 64 karenin yarisi beyaz kalan yarisi ise siyahtir. Oyuncular beyaz yada siyah takimlari secerler. Her oyuncunun toplamda 16 adet tasi vardir. Tas sayilari ve isimleri asagidaki gibidir;
· 1 Sah
· 1 Vezir
· 2 Kale
· 2 Fil
· 2 At
· 8 Piyon
Her tasin kendine ozgu hareket kabiliyetleri mevcuttur. Oyundaki amac rakibin sahini mat etmektir. Yani rakip sah, hareket kabiliyetini yitirmeli buda sizin kendi taslariniz ile rakibin sahina saldirida bulunmaniz ile gerceklesmektedir. Oyunun kisa ozeti bu sekilde birde oyunun nasil bulundugunu sizlere aktarmak istiyorum.
Oyun milattan 2000 yil once Misirlilarin bulduguna dair kanit piramitlerdeki hiyerogliflerde mevcut. Ancak o zamanlar insanlar bu oyunu 4 kisinin oynayacagi sekilde tasarlamistir. Bu oyun daha sonralari Hintlilerin eline gecerek 2 kisilik olacak sekilde gelistirilmistir. Pers Imparatorlugunun dunyanin yarisina hakim olmasinin ardindan oyun pers imparatorluguna gecmistir. Oyundaki sah, mat, vezir ve fil isimlerini de Persler koymustur. Araplar ve Enduluslulerin ardindan satranci Avrupa ulkeleri devir almistir.
Modern satranc kullandigimiz kurallarda dahil olmak uzere Ispanyollar ve Italyanlar tarafindan gelistirilmistir. 1497 yilinda Ispanyol Lucena’nin bastigi satranc kurallari gunumuze hic degistirilmeden gelmistir. Piyon tasinin sona ulastigi takdirde vezir olabilme kurali Ispanyollar tarafindan getirilmistir. Kisacasi satrancta neredeyse dogudan batiya tum dunyanin katkisi bulunmustur. Eski zamanlarda bazen krallar savas yapacaklari zaman savastan once satranc oyununu hem savas stratejisi gelistirmek hem de kimin daha zeki oldugunu ogrenmek icin oynarlarmis.
Birde satrancin bulunmasi ile ilgili rivayet mevcuttur. Rivayet odur ki bir zamanlar bilge bir rahip Sah’a ders vermek amaciyla satranc oyununu tasarlar. Bilge bu oyun ile “Yaninda askerlerin, vezirin ve yardimcilarin olmasa sen bir hicsin” mesajini vermek istemis. Sah bu oyunu cok begenir ve “Dile benden ne dilersen” der. Bilge Sah’in dersini almadigini dusunerek kendisinden biraz bugday ister ve devam eder “Ancak bir kuralim var satranc tahtasindaki birinci karede 1, ikinci karede 2, ucuncu karede 4, dorduncu karede 16 tane bugday tanesi olacak ve bu duzen bu sekilde devam edecek.” Sah cok sinirlenir ve adamlarina denileni yapmasini soyler ve Sahin gorevlileri is basina koyulmus. Ilk karelerde hicbir sorun yoktu ancak 10. Kareye geldiklerinde 1023 tane bugday verilmesi gerekiyor. 15. Karede bu deger 1,5 kilo bugdaya cikiyor. 25. Karede ise 1,5 ton 32. Karede 184 ton, 49. Karede 24 milyon ton, 54. Karede 771 milyon ton, son olarak 64. Kareye gelindiginde dunyaya 1500 yil yetecek bugday stoku kadar bugday verilmesi gerekmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder